Eikenprocessierupsen: alle informatie op een rij

Eikenprocessierupsen zijn gevaarlijk. Dit horen we steeds vaker, zeker in de perioden van het jaar waarin de overlast groot is. Het is een sterk statement dat zeker waar is. Eikenprocessierupsen zijn gevaarlijk voor kinderen, volwassenen en (huis)dieren. Het is dan ook erg vervelend om deze insecten in de omgeving te hebben. Een snelle eikenprocessierupsenbestrijding is dan zeker aan te raden. Toch lezen we relatief weinig over deze insecten, buiten het feit dat zij gevaarlijk zijn. Alex Rupsenbestrijding heeft alle informatie voor u verzameld. Wij vertellen u alles over de eikenprocessierupsen.

Wat zijn eikenprocessierupsen precies?

Eikenprocessierupsen zijn de larfjes van tandvlinders. Na een aantal keren vervellen veranderen de eikenprocessierupsen in eikenprocessievlinders. In april en mei zien we grote hoeveelheden van de rupsen verschijnen, omdat dan de eitjes uitkomen die in het jaar ervoor, in september, zijn gelegd. Eén eikenprocessierups heeft maar liefst gemiddeld 700.000 brandharen die door de wind worden meegevoerd. Deze brandharen veroorzaken de gezondheidsklachten, doordat zij worden ingeademd of op de huid terecht komen. Eikenprocessierupsen zijn sinds de jaren negentig in ons land te vinden en de aantallen worden jaarlijks groter. Dit komt mede door de klimaatveranderingen.

Wat is het verschil tussen eikenprocessierupsen en dennenprocessierupsen?

Eén van de verschillen wordt al verraden door de naam van de insecten. Eikenprocessierupsen leven in eikenbomen en dennenprocessierupsen zijn vooral te vinden in dennen, ofwel Spaanse naaldbomen. Beide varianten komen inmiddels in Nederland voor, maar de eikenprocessierups was er als eerst. Ook de dennenprocessierups zullen we de komende jaren steeds meer gaan zien. Deze variant brengt nóg grotere zorgen met zich mee, vooral omdat iedere dennenprocessierups ongeveer 1 miljoen brandharen heeft. De dennenprocessierups wordt dan ook wel de ‘grote broer’ van de eikenprocessierups genoemd en is nog een stukje gevaarlijker.

Hoe herkent u een nest eikenprocessierupsen?

Het bestrijden van eikenprocessierupsen is heel belangrijk, maar dat is het natuurlijk wel zaak dat u een nest kunt herkennen. Er zijn in ons land meerdere soorten eiken te vinden en in al deze varianten kunnen processierupsen voorkomen. De nesten kunnen worden herkend aan de vorm. Met spinsel wordt er namelijk een bal gevormd door de rupsen. In de meeste gevallen bevinden deze nesten, die groot of klein kunnen zijn, in de takken of tegen de stam van de boom. Wanneer de temperaturen buiten hoog oplopen komen er ook nesten voor aan de voet van de eik. In alle gevallen is een snelle eikenprocessierupsenbestrijding belangrijk. Hiervoor komt Alex Rupsenbestrijding uiteraard graag ter plaatse.

Het leven van de eikenprocessierupsen

De eitjes komen ieder jaar uit in de maanden april en mei. Dit is dus ruim een half jaar nadat de eitjes zijn gelegd. De eikenprocessierupsen vervellen in totaal vijf keer voordat zij een eikenprocessievlinder worden. In de eerste twee larvenstadia zijn de larven eigenlijk niet gevaarlijk. Zij hebben dan nog geen brandharen. Deze krijgen zij in het derde stadium. Het vervellen gebeurt relatief snel. Binnen twee maanden zijn de eikenprocessierupsen verveld en volgroeid. Zij hebben dan een lengte van gemiddeld drie centimeter. Vervolgens zullen zij zich tot vlinders verpoppen en deze vlinders leggen in september weer eitjes. Per vlinder worden er tussen de twintig en vijftig eitjes gelegd.

Schade door de eikenprocessierupsen

Op het moment dat de eitjes uitkomen, in april en mei van ieder jaar, zitten de eikenbomen vol bladeren. Deze bladeren vormen voedsel voor de eikenprocessierupsen, waardoor zij niet ver hoeven te reizen om zich goed vol te kunnen eten. Het proces van voeden zorgt dat ook voor de grootste schade aan de eikenbomen. Deze schade valt op door de compleet kaal gegeten takuiteinden. Eikenprocessierupsen kunnen makkelijk van de ene eik naar de andere eik wandelen in een stoet (processie). Als een lange slang kunnen zij zich dus makkelijk door een heel park, door een bos of langs een straat met eikenbomen verspreiden. Hierdoor wordt de overlast steeds groter en moet er steeds vaker worden gezorgd voor een effectieve bestrijding van eikenprocessierupsen.

De brandharen van de eikenprocessierupsen

Wanneer we kijken naar de eikenprocessierups, dan zien we haartjes op het lichaam zitten. Er wordt vaak gedacht dat dit de haartjes zijn die gezondheidsklachten veroorzaken, maar dit is niet het geval. Bij verstoring laten eikenprocessierupsen namelijk minuscuul kleine brandharen met weerhaakjes los en deze worden vervolgens door de wind meegevoerd. De weerhaakjes aan deze brandharen zorgen ervoor dat zij zich makkelijk hechten aan kleding, aan haren, aan de huid en de slijmvliezen van de ogen, de neus en de mond. De brandharen bevatten een giftige stof en deze stof veroorzaakt de diverse gezondheidsklachten die mensen én zoogdieren kunnen ervaren.

Welke klachten veroorzaken eikenprocessierupsen?

Eikenprocessierupsen kunnen tal van gezondheidsklachten veroorzaken. Er mag dan ook worden gesproken van een bedreiging van de volksgezondheid. De eikenprocessierups bestrijden is de enige oplossing om klachten te voorkomen. Wanneer de rupsen aanwezig blijven zullen zij de brandharen los blijven laten en mee laten voeren door de lucht. Er worden veel verschillende klachten vermeld. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Moeite met slikken
 • Gevoel van verkoudheid
 • Koortsachtigheid
 • Overmatig hoesten
 • Misselijkheid en overgeven
 • Duizeligheid
 • Moeite met ademhalen
 • Strenge jeuk
 • Bultjes en blaasjes op de huid
 • Rode vlekjes op de huid
 • Pijnlijke ogen

Wat te doen met lege nesten van eikenprocessierupsen?

Ziet u een actief nest processierupsen? Dan is het belangrijk om direct contact met ons op te nemen voor een snelle en effectieve eikenprocessierupsenbestrijding. Op een bepaald moment raken de nesten van eikenprocessierupsen uiteraard verlaten. De processierupsen zijn volwassen geworden en hebben zich verpopt tot vlinders. Wanneer u een verlaten nest tegenkomt is het ook belangrijk om een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Ook hiervoor komt Alex Rupsenbestrijding graag ter plaatse. Het is namelijk zo dat de lege nesten vol zitten met pophuiden, vervellingshuiden én brandharen. De giftige stof in de brandharen blijft lang actief, waardoor ook lege nesten ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Verwijder dus nooit zelf een leeg nest van eikenprocessierupsen.

Het lokken van natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen

U kunt zelf zaken ondernemen om het risico op een eikenprocessierupsnest te verkleinen. Dit doet u vooral door natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen aan te trekken. Onder deze vijanden vinden we (kool)mezen, tweestippelige lieveheersbeestjes, vleermuizen, sluipwespen, larven van gaasvliegen en sluipvliegen. Deze natuurlijke vijanden trekt u het best aan door te zorgen voor veel diversiteit in de beplanting in uw tuin. U kunt onder meer zorgen voor de volgende soorten:

 • Klimop
 • Kardinaalsmuts
 • Vuilboom
 • Brandnetel
 • Goudsbloem
 • Lavendel
 • Campanula
 • Kamperfoelie
 • Duizendblad
 • Dille
 • Hazelaar
 • Heide
 • Kattenkruid
 • Oregano

De eikenprocessierups bestrijden

Veel biodiversiteit verkleint het risico op een nest eikenprocessierupsen, maar helaas kan het risico nooit helemaal weg worden genomen. Vindt u een nest in uw omgeving? Dan is het voor uzelf en voor alle mensen en dieren in uw omgeving belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen voor eikenprocessierupsenbestrijding. Alex Rupsenbestrijding komt snel ter plaatse voor een effectieve bestrijding van eikenprocessierupsen. Neem direct contact met ons op voor een afspraak. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen voor meer informatie of advies over eikenprocessierupsen / eikenprocessierupsenbestrijding.

Aangesloten bij