Processierupsen laten bestrijden?

Processierups preventie

Preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen: wat kunt u zelf doen?

Preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen is mogelijk. U kunt zelf namelijk diverse stappen ondernemen om een plaag van deze gevaarlijke insecten te voorkomen. Ieder jaar zien we meer problemen ontstaan door de aanwezigheid van grote aantallen eikenprocessierupsen. Daarnaast komen ook jaarlijks steeds meer mensen bij de huisarts met klachten als gevolg van deze insecten. Deze trend zet zich voort. De komende jaren zullen we nóg meer last gaan krijgen van de eikenprocessierupsen en ook de dennenprocessierupsen gaan voor meer problemen zorgen. Het is daarom goed om zelf te zorgen voor preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen. Alex Rupsenbestrijding vertelt u hier graag meer over.

Waarom is preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen belangrijk?

Eikenprocessierupsen zijn gevaarlijk voor mens en dier. Zowel kinderen als volwassenen kunnen klachten ervaren door de aanwezigheid van eikenprocessierupsen in de nabije omgeving. Deze klachten worden veroorzaakt door de brandharen van de insecten, welke door de wind een aardig stuk kunnen worden meegevoerd. Wanneer deze brandharen op de huid terecht komen of worden ingeademd kunnen er matige tot ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Iedere eikenprocessierups heeft ongeveer 700.000 brandharen op het lichaam. U kunt zich voorstellen dat er eindeloos veel brandharen in de lucht rondzweven wanneer er een nest in de buurt zit. Door te zorgen voor preventieve bestrijding van de eikenprocessierupsen kunt u een groot deel van de overlast – en de klachten – voorkomen.

Wanneer focust u op preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen?

We zien ieder jaar een periode waarin er extreem veel overlast van de eikenprocessierups bestaat. Het is goed om te weten dat de eitjes worden gelegd in september en in april/mei uitkomen. De eiken zitten dan lekker vol bladeren, waardoor de eikenprocessierupsen meer dan voldoende voedsel hebben. Voordat de rupsen in een nachtvlinder, ook wel de eikenprocessievlinder of de Thaumetopoea processionea genoemd, veranderen vervellen zij een aantal keren. Doordat er goed onderhoud wordt gevoerd aan tuinen van particulieren en natuur van gemeenten is er te weinig biodiversiteit, waardoor er makkelijk een plaag kan ontstaan. U kunt het hele jaar door focussen op de preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen. Wij raden u aan om niet te wachten tot de eitjes daadwerkelijk uitkomen.

Aan de slag met de preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen hebben een aantal natuurlijke vijanden. Hier kunt u gebruik van maken bij de preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen. Onder de natuurlijke vijanden vinden we vleermuizen, tweestippelige lieveheersbeestjes, gaasvlieglarven, sluipvliegen, sluipwespen en (kool)mezen. Voor een preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen is het goed om het hele jaar door te zorgen voor het aantrekken van deze natuurlijke vijanden. De (kool)mezen en vleermuizen voeden zich met insecten, waardoor het goed is om te beginnen met het aantrekken van insecten. Diverse insecten eten eikenprocessierupsen, dus zo slaat u twee vliegen in één klap.

Planten die insecten aantrekken

U kunt natuurlijk zorgen voor een insectenhotel in uw tuin. Dat is een goed begin. U kunt ook veel verschillende planten in de tuin plaatsen om de juiste insecten aan te trekken. Kies vooral voor planten die vroeg bloeien en voor planten die laat bloeien, zodat u een zo lang mogelijke periode profijt heeft van de beplanting. Hieronder vindt u een lijst met goede keuzes voor uw tuin:

 • Lavendel
 • Kattenkruid
 • Goudsbloem
 • Campanula
 • Dille
 • Kamperfoelie
 • Vuilboom
 • Kornoelje
 • Brandnetel
 • Hazelaar
 • Viburnum
 • Klimop
 • Duizendblad
 • Kardinaalsmuts

Hoe meer diversiteit, hoe beter het is. Bovenstaande lijst bevat slechts voorbeelden van planten die insecten aantrekken. Er zijn nog tal van plantensoorten die insecten lokken.

Heeft u toch processierupsbestrijding nodig?

Heeft u veel aandacht besteed aan preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen? Dan zorgt u ervoor dat u het risico op overlast verkleint. Helemaal uit te sluiten is het helaas niet. Wanneer u een nest eikenprocessierupsen ontdekt, dan is het altijd belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten bestrijden door een ervaren bedrijf. U bent dan bij Alex Rupsenbestrijding natuurlijk aan het juiste adres. Neem direct contact op voor een afspraak.

Aangesloten bij

WIJ ZIJN EXPERTS OP HET GEBIED VAN RUPSENBESTRIJDING

Afspraak maken of een vraag stellen? Vul het contactformulier in

Stel uw vraag

WIJ ZIJN EXPERTS OP HET GEBIED VAN RUPSENBESTRIJDING

Afspraak maken of een vraag stellen? Vul het contactformulier in

Stel uw vraag